Château Bouscassé
Drick nu eller lagra länge, länge…
Det är en balansakt att göra ett vin som är gott att dricka ungt men som klarar att lagras i årtionden. Antoine Viery som numera leder verksamheten på anrika Château Bouscassé i sydfranska Madiran bevisar med toppårgången 2019 att han har full kontroll. En klassiker i modern tappning firar framgångarna med en ny etikett, ljusare, mer elegant och i takt med tiden.
”2019 är en storartad årgång, kanske den bästa på fem år. Den visar upp vad vi siktar på med vårt vin – tydligare terroir, mer precision. Vi har valt att lyfta fram vinet med en ny etikett som symboliserar vår strävan. Den är ljusare och mer elegant, mer i takt med tiden. Metoderna förändras och vi vill att etiketten ska visa att vi följer med vår tid. Vi exporterar vinet till 46 länder, men Sverige får äran att vara först ut av alla att njuta av nyheten.” berättar Antoine.
Men etiketten visar också att man samtidigt är mån om sin historia. Château Bouscassé har anor tillbaka till 1861 och det historiska årtalet finns representerat med en siffra i vart och ett av etikettens fyra hörn.
Antoine berättar att årgången 2019 fick en lång maceration på drygt fyrtio dagar och att det färdiga vinet lagrats först 12 månader på små ekfat, sedan två år på stora fat, s k foudres som rymmer 8 000 liter. Slutligen har vinet finslipats genom att få vila i sin butelj ytterligare två år före lanseringen.
”Balansen vi uppnått mellan vinets fruktighet och tanninerna gör det mycket gott redan nu. De flesta kommer säkert att njuta av det inom fem år, men min bedömning är att vinet går att spara 30 år eller mer i en bra källare.”
Château Bouscassé
750 ml | Alk. halt 13,5% Restsocker <3 g/l
Se här om vinet finns i din butik
Ursprung: Madiran
Druvor: Tannat (70%), Cabernet Franc (25%), Cabernet Sauvignon (5%)
Karaktär: Frisk och balanserad. Vinet är komplext med aromer av mörk frukt som plommon och svarta vinbär, torkade blommor, örter, lakrits, kakao och ceder.
Passar till: Kraftigare kötträtter, gärna serverat med gräddsås eller krämig potatisgratäng som rundar av tanninerna. Bouscassé och bearnaise är en lysande kombination.
Château Bouscassé
Klassisk Bearnaisesås
Lotta bjuder på sitt bästa recept på hemgjord bea.
Kom över din bea-rädsla, imponera på gästerna och slå din egen, så mycket godare än den köpta. Och inte svårt alls. Till en biff med bea passar Alain Brumonts röda kraftpaket - Château Bouscassé perfekt. Ett smakrikt vin med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, lagerblad, plommon, kakao, ceder, blåbär, svart te och viol.
Château Bouscassé
750 ml | Alk. halt 13,5% | Restsocker <3 g/l
Se här om vinet finns i din butik
Ingredienser:
5 krossade vitpepparkorn
2 msk finhackad bananschalottenlök
2-3 persiljestjälkar
2 msk vitvinsvinäger + ½ dl vatten
150 gram rumsvarmt smör
3 äggulor
Finhackad persilja och torkad, smulad dragon
Salt och ev några stänk tabasco
Gör så här:
Blanda vitpeppar, lök, vinäger, persiljestjälkar och vatten i en rostfri kastrull och reducera ner till 1/3 återstår (ca 2 msk). Sila och häll tillbaka i kastrullen. Skiva smöret och lägg i kastrullen tillsätt äggulorna på toppen. Sätt kastrullen i ett vattenbad – temperaturen behöver inte överstiga 70 grader. Vispa ihop alla ingredienser – när smöret smälter fortsätter man att vispa oavbrutet till dess att såsen tjocknar. Smaka av med salt, smula i dragon och ha i hackad persilja. Servera direkt.
Gott med lamm
Lammentrecôte med smashed potatis, sparris och parmesankräm
Till 4 portioner
Bakad potatis och sparris:
600 g kokt delikatesspotatis
50 g smör
1 dl panko (japanskt ströbröd)
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Skal från 1 citron
2 msk olivolja
1 knippe grön sparris, 250 g
Entrecôte:
600 g lammentrecôte
50 g smör
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Parmesankräm:
2 dl smetana
1+1 dl parmesanost
1 krm salt
½ krm nymald svartpeppar
Zucchinisallad:
½ zucchini
Vattenkrasse eller rucola
Olivolja
Vinäger, tex sherry
Flingsalt
Nymald svartpeppar
Gör så här:
1. Smashed potatis: Sätt ugnen på 250 grader. Lägg potatisen i ugnsfast form och smasha varje potatis med knuten hand. Lägg på smör, strössla över salt, panko, citronskal och ringla över olivolja. Grädda ca 20 minuter tills ströbrödet fått gyllenbrun färg.
2. Bryt loss den nedersta delen på sparrisen och släng. Skär sparris i grova bitar och lägg i formen med potatis precis på slutet när potatisen börjar bli klar.
3. Lammentrecôte: Putsa och krydda köttet med salt och peppar. Bryn köttet i oljan i en stekpanna och lägg i en ugnsform. Sätt ugnen på 125°. Stek köttet i rikligt med smör tills det fått fin färg. Lägg det i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 58° grader i innertemperatur, ca 20 minuter.
4. Parmesankräm: Blanda smetana med finriven parmesan. Smaka av med salt och peppar.
5. Hyvla zucchini tunt på mandolin och blanda med olivolja och vinäger. Smaka av med salt och svartpeppar.
6. Skär lammentrecôte i skivor, servera med smashad potatis, zucchinisallad, vattenkrasse och parmesankräm. Riv över extra parmesanost och dra några varv med svartpepparkvarnen.