Château Bouscassé

Drick nu eller lagra länge, länge…

Det är en balansakt att göra ett vin som är gott att dricka ungt men som klarar att lagras i årtionden. Antoine Viery som numera leder verksamheten på anrika Château Bouscassé i sydfranska Madiran bevisar med toppårgången 2019 att han har full kontroll. En klassiker i modern tappning firar framgångarna med en ny etikett, ljusare, mer elegant och i takt med tiden.

”2019 är en storartad årgång, kanske den bästa på fem år. Den visar upp vad vi siktar på med vårt vin – tydligare terroir, mer precision. Vi har valt att lyfta fram vinet med en ny etikett som symboliserar vår strävan. Den är ljusare och mer elegant, mer i takt med tiden. Metoderna förändras och vi vill att etiketten ska visa att vi följer med vår tid. Vi exporterar vinet till 46 länder, men Sverige får äran att vara först ut av alla att njuta av nyheten.” berättar Antoine.

Men etiketten visar också att man samtidigt är mån om sin historia. Château Bouscassé har anor tillbaka till 1861 och det historiska årtalet finns representerat med en siffra i vart och ett av etikettens fyra hörn.

Antoine berättar att årgången 2019 fick en lång maceration på drygt fyrtio dagar och att det färdiga vinet lagrats först 12 månader på små ekfat, sedan två år på stora fat, s k foudres som rymmer 8 000 liter. Slutligen har vinet finslipats genom att få vila i sin butelj ytterligare två år före lanseringen.

”Balansen vi uppnått mellan vinets fruktighet och tanninerna gör det mycket gott redan nu. De flesta kommer säkert att njuta av det inom fem år, men min bedömning är att vinet går att spara 30 år eller mer i en bra källare.”

Château Bouscassé 
750 ml | Alk. halt 13,5% Restsocker <3 g/l
Se här om vinet finns i din butik

Ursprung: Madiran
Druvor: Tannat (70%), Cabernet Franc (25%), Cabernet Sauvignon (5%)
Karaktär: Frisk och balanserad. Vinet är komplext med aromer av mörk frukt som plommon och svarta vinbär, torkade blommor, örter, lakrits, kakao och ceder.
Passar till: Kraftigare kötträtter, gärna serverat med gräddsås eller krämig potatisgratäng som rundar av tanninerna. Bouscassé och bearnaise är en lysande kombination.

Château Bouscassé 2019 Wine Affair

Château Bouscassé

  • Här kan du beställa Château Bouscassé via Systembolaget och hämta ut i din butik. Pris 189 kr, artnr 2204, alk.halt 13,5% vol

Klassisk Bearnaisesås

Lotta bjuder på sitt bästa recept på hemgjord bea.

Kom över din bea-rädsla, imponera på gästerna och slå din egen, så mycket godare än den köpta. Och inte svårt alls. Till en biff med bea passar Alain Brumonts röda kraftpaket - Château Bouscassé perfekt. Ett smakrikt vin med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, lagerblad, plommon, kakao, ceder, blåbär, svart te och viol.

Château Bouscassé
750 ml | Alk. halt 13,5% | Restsocker <3 g/l
Se här om vinet finns i din butik

 

Lotta at home


Ingredienser:

5 krossade vitpepparkorn
2 msk finhackad bananschalottenlök
2-3 persiljestjälkar
2 msk vitvinsvinäger + ½ dl vatten
150 gram rumsvarmt smör
3 äggulor
Finhackad persilja och torkad, smulad dragon
Salt och ev några stänk tabasco

Gör så här:
Blanda vitpeppar, lök, vinäger, persiljestjälkar och vatten i en rostfri kastrull och reducera ner till 1/3 återstår (ca 2 msk). Sila och häll tillbaka i kastrullen. Skiva smöret och lägg i kastrullen tillsätt äggulorna på toppen. Sätt kastrullen i ett vattenbad – temperaturen behöver inte överstiga 70 grader. Vispa ihop alla ingredienser – när smöret smälter fortsätter man att vispa oavbrutet till dess att såsen tjocknar. Smaka av med salt, smula i dragon och ha i hackad persilja. Servera direkt.

Gott med lamm

Lammentrecôte med smashed potatis, sparris och parmesankräm

Till 4 portioner

Bakad potatis och sparris:
600 g kokt delikatesspotatis
50 g smör
1 dl panko (japanskt ströbröd)
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Skal från 1 citron
2 msk olivolja
1 knippe grön sparris, 250 g

Lamm_bouscassé_påsk


Entrecôte:

600 g lammentrecôte
50 g smör
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Parmesankräm:
2 dl smetana
1+1 dl parmesanost
1 krm salt
½ krm nymald svartpeppar
Zucchinisallad:
½ zucchini
Vattenkrasse eller rucola
Olivolja
Vinäger, tex sherry
Flingsalt
Nymald svartpeppar

Gör så här:
1. Smashed potatis: Sätt ugnen på 250 grader. Lägg potatisen i ugnsfast form och smasha varje potatis med knuten hand. Lägg på smör, strössla över salt, panko, citronskal och ringla över olivolja. Grädda ca 20 minuter tills ströbrödet fått gyllenbrun färg.
2. Bryt loss den nedersta delen på sparrisen och släng. Skär sparris i grova bitar och lägg i formen med potatis precis på slutet när potatisen börjar bli klar.
3. Lammentrecôte: Putsa och krydda köttet med salt och peppar. Bryn köttet i oljan i en stekpanna och lägg i en ugnsform. Sätt ugnen på 125°. Stek köttet i rikligt med smör tills det fått fin färg. Lägg det i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 58° grader i innertemperatur, ca 20 minuter.
4. Parmesankräm: Blanda smetana med finriven parmesan. Smaka av med salt och peppar.
5. Hyvla zucchini tunt på mandolin och blanda med olivolja och vinäger. Smaka av med salt och svartpeppar.
6. Skär lammentrecôte i skivor, servera med smashad potatis, zucchinisallad, vattenkrasse och parmesankräm. Riv över extra parmesanost och dra några varv med svartpepparkvarnen.

Fler viner från Alain Brumont...

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Wine Affair Scandinavia AB, orgnr. 559185-4244 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för annonsmätning

För att kunna erbjuda bättre service och upplevelse placerar vi cookies för att kunna anpassa marknadsföring till dig. Ett annat syfte med denna behandling är att kunna marknadsföra produkter eller tjänster till dig, ge anpassade erbjudanden eller marknadsföra och ge rekommendationer kring nya koncept utifrån vad du har köpt tidigare.

Cookies för anpassade annonser

För att visa relevanta och personliga annonser placerar vi cookies för att tillhandahålla unika erbjudanden som är skräddarsydda efter din användardata