Château Bouscassé

Alain Brumont Château Bouscassé är ett välgjort vin som kan njutas nu men kan också läggas undan i vinkällaren i många år. 

Château Bouscassé är beläget i hjärtat av sydvästra Frankrike i byn Maumusson-Laguian. Det var även här på familjeegendomen som Alain Brumont en gång föddes. Terroiren sträcker sig över 50 hektar ler- och kalkstensjordar och kallas för ”Foothill of Saint Emilion”. Anledningen till namnet är att man producerar vin här gjort av druvan Tannat med liknande egenskaper som viner från den högra stranden i Bordeaux. Vinstockarna är 20 till 100 år gamla och man använder sig av Guyot-uppindning. Vinerna med Tannat från Alan Brumont har en markerad och balanserad syra vilket ger dem en bra energi och lång lagringspotential.

Frisk och balanserad. Vinet är komplext med aromer av blå frukt så som plommon och svarta vinbär, torkade blommor, lakrits, kakao och ceder.

Vinet macereras i 3-6 veckor och jäser sedan i temperaturkontrollerade tankar i 28 grader. Vinet genomgår malolaktisk jäsning i ekfat.

Vinet har lagrats 14 månader på sin jästfällning i 30-50 procent ny ek.


Château Bouscassé 179 kr
750 ml | Alk. halt 13,5% Restsocker <3 g/l
Se här om vinet finns i din butik

Château Bouscassé

Château Bouscassé

  • Här kan du beställa Château Bouscassé via Systembolaget och hämta ut i din butik. Pris 179 kr, artnr 2204, alk.halt 13,5% vol

Klassisk Bearnaisesås

Lotta bjuder på sitt bästa recept på hemgjord bea.

Kom över din bea-rädsla, imponera på gästerna och slå din egen, så mycket godare än den köpta. Och inte svårt alls. Till en biff med bea passar Alain Brumonts röda kraftpaket - Château Bouscassé perfekt. Ett smakrikt vin med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, lagerblad, plommon, kakao, ceder, blåbär, svart te och viol.

Château Bouscassé 179 kr
750 ml | Alk. halt 13,5% | Restsocker <3 g/l
Se här om vinet finns i din butik

 

Lotta at home


Ingredienser:

5 krossade vitpepparkorn
2 msk finhackad bananschalottenlök
2-3 persiljestjälkar
2 msk vitvinsvinäger + ½ dl vatten
150 gram rumsvarmt smör
3 äggulor
Finhackad persilja och torkad, smulad dragon
Salt och ev några stänk tabasco

Gör så här:
Blanda vitpeppar, lök, vinäger, persiljestjälkar och vatten i en rostfri kastrull och reducera ner till 1/3 återstår (ca 2 msk). Sila och häll tillbaka i kastrullen. Skiva smöret och lägg i kastrullen tillsätt äggulorna på toppen. Sätt kastrullen i ett vattenbad – temperaturen behöver inte överstiga 70 grader. Vispa ihop alla ingredienser – när smöret smälter fortsätter man att vispa oavbrutet till dess att såsen tjocknar. Smaka av med salt, smula i dragon och ha i hackad persilja. Servera direkt.

Gott med lamm

Lammentrecôte med smashed potatis, sparris och parmesankräm

Till 4 portioner

Bakad potatis och sparris:
600 g kokt delikatesspotatis
50 g smör
1 dl panko (japanskt ströbröd)
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Skal från 1 citron
2 msk olivolja
1 knippe grön sparris, 250 g

Lamm_bouscassé_påsk


Entrecôte:

600 g lammentrecôte
50 g smör
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Parmesankräm:
2 dl smetana
1+1 dl parmesanost
1 krm salt
½ krm nymald svartpeppar
Zucchinisallad:
½ zucchini
Vattenkrasse eller rucola
Olivolja
Vinäger, tex sherry
Flingsalt
Nymald svartpeppar

Gör så här:
1. Smashed potatis: Sätt ugnen på 250 grader. Lägg potatisen i ugnsfast form och smasha varje potatis med knuten hand. Lägg på smör, strössla över salt, panko, citronskal och ringla över olivolja. Grädda ca 20 minuter tills ströbrödet fått gyllenbrun färg.
2. Bryt loss den nedersta delen på sparrisen och släng. Skär sparris i grova bitar och lägg i formen med potatis precis på slutet när potatisen börjar bli klar.
3. Lammentrecôte: Putsa och krydda köttet med salt och peppar. Bryn köttet i oljan i en stekpanna och lägg i en ugnsform. Sätt ugnen på 125°. Stek köttet i rikligt med smör tills det fått fin färg. Lägg det i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 58° grader i innertemperatur, ca 20 minuter.
4. Parmesankräm: Blanda smetana med finriven parmesan. Smaka av med salt och peppar.
5. Hyvla zucchini tunt på mandolin och blanda med olivolja och vinäger. Smaka av med salt och svartpeppar.
6. Skär lammentrecôte i skivor, servera med smashad potatis, zucchinisallad, vattenkrasse och parmesankräm. Riv över extra parmesanost och dra några varv med svartpepparkvarnen.

Fler viner från Alain Brumont...