Grillviner

Med ett grillvin vill man hitta en perfekt balans mellan vinet och den ofta smakrika maten. För kraftiga och sträva viner passar sällan bra till grillat. Ofta har vi också kryddstarka lite söta såser till som kräver ett fruktigare vin.

Till det grillade köttet passar t ex röda viner på druvan Zinfandel, Malbec och Syrah/Shiraz. De ger alla viner med bra fruktighet där tanninerna inte tar över. Eller ett tanninrikt vin gjort på druvan tannat som med en krämig potatisgratäng som tillbehör tämjer det tuffa vinet.

Väljer du kyckling kan ett Viognier-baserat vitt vin eller en fatlagrad Chardonnay passa fint. Även röda viner på druvan Pinot Noir eller Barbera med sin mjuka bärighet blir en bra match. Eller varför inte en fruktig och smakrik rosé, ett vin som passar året runt. 

Till grillad fisk och skaldjur kan man också tänka ett mjukare rött, smakrikare vitt eller en frisk och fruktig rosé. Chenin Blanc med lite ekfatskaraktär passar också bra, gärna med ett fetare tillbehör till den krispiga syran.

Är det vegetariskt på grillen, satsa gärna på fruktigare viner, både när det gäller vitt och rött. Grönsakerna är ofta söta och kräver ett fruktigare vin så inte vinet upplevs för syrligt.

Våra utvalda grillviner...

Vita viner & rosé

Röda viner