Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc Brut
Bästa mousserande vinet med höga betyg från Mulderbosch. Låg sockerhalt gör det till en frisk och fräsch dryck till mingel, salta snacks och lättare rätter. Finns på hyllan i alla Systembolagsbutiker.
Mulderbosch står för kvalitet och deras viner får återkommande höga betyg oavsett prisklass. Det är därför extra roligt när de lanserar ett helt nytt vin. Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc fungerar utmärkt som ett festligt vin till skålande, som sällskapsdryck och till lättare rätter.
Druvorna till vinet kommer från en tidig sval skörd och jäsningen sker naturligt. Därefter lagras vinet i stora neutrala ekfat under 8 månader inför karbonisering och tappning.
I doften på Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc finns Granny Smith-äpplen, mogna vita päron och toner av citrus. Den runda och fylliga smaken har en tydlig karaktär av druvan som ger en ren fruktighet.
TOPPKLASS! och fem plus i Aftonbladet, BRA KÖP! i Allt om Vin och etta med en guldmedalj på dryckeslistan.se v 22.
Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc Brut 99 kr
Alk. halt 13.5% Totalsyra 7 g/l Restsocker 6,7 g/l
Se här om vinet finns i din butik
Mulderbosch Chenin Blanc Sparkling Brut
Sofia Henrikssons dippsåser
En av Sveriges Mästerkockar, Sofia Henriksson, har här tagit fram tre goda dippsåser speciellt för Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc. Dippa med salta chips, crosstini, grönsaker eller smörstekt Brioche.
Getostdipp
Härlig dipp med getost som får en fin touch av honung och citronskal.
200 g getost
1 dl creme fraiche
1 dl färskost
1 tsk honung
1 citron, zesten
1 nypa salt
Gör så här: Mosa chèvren med en gaffel och blanda samtliga ingredienser. Smaka av med salt. Vill du så kan du även lägga dippen i en ugnssäker form och grädda i 10 minuter, 175 grader så får du en varm dipp som är särskilt god med lite fikonmarmelad.
Fransk lökdipp
Klassisk lökdipp som blir 100 gånger godare än den man köper. Testa!
3 gullökar
2 msk smör (att steka i)
1 tsk lökpulver
1 dl majonnäs
200 g färskost
1 dl gräddfil
1 tsk svartpeppar
1 tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
1-2 tsk salt
Gör så här: Finhacka löken. Stek i smör i 20 minuter tills den nästan är helt karamelliserad. Låt svalna något och blanda med resterande ingredienser.
Örtdipp med citron och salladslök
Dipp fylld med örter och citronzest.
2 salladslökar
2 dl gräddfil
1 dl färskost
1/2 dl finhackad dill
1/2 dl finhackad persilja
1/2 dl finhackad basilika
1/2 dl gräslök
1 citron, zesten
1 tsk svartpeppar
Salt
Gör så här: Strimla salladslöken och blanda samtliga ingredienser. Smaka av med salt.
Kall nudelsallad med kokos och räkor
En knaprig och fräsch sallad med litet sting av chili. Passar perfekt till Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc.
Till 4 portioner:
Asiatisk kokosdressing:
2 dl kokosgrädde
1 msk färskpressad limejuice + finrivet skal av ½ lime
2 msk fisksås
1 tsk strösocker
Sallad:
1 zucchini
1 grön färsk chilipeppar
250 g glasnudlar
1 gurka
3 salladslökar
2 avokado
280 g handskalade räkor
Till servering:
1 kruka färsk koriander och/eller thaibasilika
2 dl grovhackade jordnötter
1 lime
Gör så här:
1. Asiatisk kokosdressing: Blanda ihop kokosgrädde, limejuice, fisksås och socker till en dressing.
2. Svarva zucchini med hjälp av en grönsaks-svarv, alt skär i tunna strimlor med hjälp av potatisskalare. Skiva chilin tunt.
3. Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj i kallt vatten och låt rinna av genom en sil eller durkslag. Halvera gurkan på längden och gröp ut kärnhuset. Skär gurkan i tunna stavar. Ansa och finstrimla salladslöken.
4. Halvera och gröp ur avokado. Skär i skivor.
5. Blanda nudlar, gurka, chili och salladslök och varva med räkor och avokado på tallrikar. Ringla över kokosdressing. Strössla över jordnötter och färska örter och servera med lime att pressa över.
Viner av världsklass!
Mulderbosch skapade sig på kort tid ett rykte som en av Sydafrikas förnämsta vinproducenter. När den ryktbare vinmakaren och vitvinsspecialisten Mike Dobrovich och en kompanjon startade verksamheten här 1989 var gården nergången. Men effektiv röjning och nyplantering gav snabbt resultat, femton år senare gjordes här viner av världsklass. Vinbibeln Platter´s har korat Mulderbosch Sauvignon Blanc till ”Sydafrikas mest hyllade Sauvignon”, och även de övriga vita vinerna av Chardonnay och Chenin Blanc har fått mycket höga betyg. Idag leder sydafrikanske toppvinmakaren Henry Kotzé produktionen. Henry har arbetat på några av de mest välrenommerade vinerierna i Stellenbosch och haft förmånen att arbeta nära Pierre Lurton från berömda Chateau d'Yquem och Chateau Cheval Blanc.
I Sverige är det många som känner igen Mulderbosch genom rosévinet som blivit en jättesuccé. Buteljen är lätt att känna igen på grund av den långsmala etiketten som löper längs med flaskan, ett sk cigar band. Samma etikett pryder också basutbudet av vita viner på Sauvignon Blanc och Chenin Blanc. Mulderbosch producerar också en serie prestigeversioner av de vita vinerna under annan etikett och den topprankade röda Bordeauxblenden ”Faithful Hound”.
Läs mer om Mulderbosch på mulderbosch.co.za och följ dem gärna!