Våra bästa roséviner

Rosévin är starkt förknippat med sommarsäsongen men med stigande popularitet har den också kommit att bli en frisk och fräsch året runt-dryck. Många av de mer smakrika roséerna kan serveras till mat där man annars väljer rött vin. Vissa går även utmärkt att lagra, t ex vinerna från Tavel och även Côtes-du-Rhône rosé.

Rosévin tillverkas vanligtvis på samma sätt som när man gör vitt vin men med blå druvor. Det är sällsynt att man blandar rött och vitt vin men det förekommer i bland annat Champagne.

Skalen får laka ur i musten i några timmar efter pressningen av druvorna för att avge så mycket röd färg man önskar i vinet. Låter man skalen jäsa med musten en längre tid blir färgen och även smaken kraftfullare. En starkare färg på rosévinet påverkas också av vilken sorts druva som används.

Roséviner har ofta en bra syra och struktur som gör att de passar till många olika rätter. Servera till picknick, utemiddagarna och till buffén. Välj gärna en fetare sås till samt olika småplock, tapas, thaimat eller till den grillade fisken.

 

Aktuella roséviner!

Våra stilla roséviner